Fertilitet og PCOS

Desværre, antal af kvinder, som kæmper med nedsat frugtbarhed stiger.

Op mod 20 % af befolkningen oplever infertilitet i perioder eller vedvarende infertilitet. Der kan være mange årsager til ufrivillig barnløshed.

EN af årsagerne hos kvinder er Polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

PCOS forekommer hos ca. 20 % af alle kvinder i den fertile alder, især hos unge kvinder.

De kliniske symptomer er:

  • Menstruationsforstyrrelser (uregelmæssige eller fraværende menses)
  • Infertilitet eller tilbagevendende abort
  • Cyster på æggestokkene
  • Fedtet hud/Akne
  • Øget hårvækst med maskulint præg (ansigt, bryst, mm.) 
  • Overvægt (normalt omkring taljen i modsætning til en samlet vægtforøgelse)
  • Depression
  • Anormal lipidprofil
  • Forhøjet blodtryk
  • Alopeci (hårtab på hoved).

Hos Funktionel farmaci definerer vi 4 forskellige typer af PCOS. Selv om symptomerne er ens, kan årsagerne være forskellige. Fokus i vores behandlingen er også forskellig, afhængig af PCOS-type.

1. Insulinresistent PCOS 

Den mest almindelige årsag til PCOS er insulinresistens, som er kendetegnet ved forhøjede insulinniveauer. 7 ud af 10, der har fået diagnosen PCOS, har insulinresistent PCOS. For meget insulin påvirker ovarierne ved at hæmme ægløsning, og bevirker at der dannes testosteron i stedet for østradiol. Insulinresistens kan også føre til vægtøgning, hjertesygdom, osteoporose og diabetes.

Fokus i behandlingen for den gruppe vil være at øge insulin-følsomhed via kost, som indeholder opløselige fibre, alpha-liponsyre (ALA), Zink, Krom, Vanadium, Essentielle fedtsyrer.

Evt. kosttilskud med Magnesium, Vitamin E, Vitamin D, Vitamin C.

Naturlige præparater som inderholder Berberine, Kanel, Gingko biloba og Bukkehorn.

Motion skal øge glukoseomsætning, derfor vælges træning i form af HIIT og/eller styrketræning.

2. Post p-pille PCO

Udover at hormonel prævention kan skabe eller forværre insulinresistens, undertrykker den ægløsning (er formålet med p-piller).

For de fleste vil ægløsning begynde igen, når de stopper med p-piller. For nogle sker der ikke ægløsning før flere måneder eller år efter p-pille stop. I den periode opfylder man kriterierne for PCOS diagnosen.

Når man stopper med p-piller med lav androgen-indeks (f.eks.Yasmin), kan der opstå en midlertidig stigning i androgener. Androgen-niveau bør falde igen 1-2 år efter p-pille stop.

Behandlingen her har fokus på sund mad med tilstrækkeligt af de rigtige kalorier, især de langsomme kulhydrater, for at understøtte ret energikrævende æg-modningsproces. Valg af kosttilskud her vil være et eller flere naturlige præparater med anti-androgen virkning (Paeonia lactiflora, Glycyrrhiza glabra, DIM og Savpalme).

3. Inflammatorisk PCO

Inflammation forstyrrer hormonreceptorer og undertrykker ægløsning. Den virker også stimulerende på androgen produktion (de mandlige hormoner) i både binyrer og ovarier. Inflammation kan blandt andet forårsages af rygning, inflammatoriske fødevarer, dysbiose i fordøjelsessystemet, overvægt, endogene og eksogene toksiner.

Behandling her skal fokuseres på AntiInflammatorisk kost (en pescatarisk kost med masse af omega-3 essentielle fedtsyrer, curcumin og quercetin, antioxidanter og indol-3-carbinol fra korsblomstrede grøntsager. Kosttilskud med antiinflamatorisk virkning og evt. ”anti-androgener” (som er nævnt tidligere)

4. Adrenal PCO

Adrenal PCOS udgør 10% af alle PCOS tilfælde. Adrenal PCOS opstår på grund af kronisk stress (også i puberteten) og ikke insulinresistens eller hæmmet ægløsning.

Her vil fokus være på STRESSreduktion: hvile, afslapningstekniker og søvnhygiejne. Motionsformer, som ikke stresser: yoga (særligt hofte-åbnere og afspænding af psoas, gåture). Kosttilskud, som støtter kortisol-udmattet krop og hjerne: aktive B-vitaminer, Zink, Magnesium, Rosenrod, Ashwaganda, mm.

Vil du have hjælp til DINE symptomer, så kontakt os. Ved at få detaljeret indblik i din sygehistorie og biokemiske data, laver vi en skræddersyet behandling, som forbedrer varigt din livskvalitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.